När ska vi egentligen arrangera ett panelsamtal?

posted in: Nyheter 0

För några veckor sedan så deltog jag i en panel under rubriken “Demokratisera demokratin” arrangerat på Vestlunddagarna som är en av folkbildningens superkonferenser. Med mig i panelen fanns Katrin Genc som tidigare var förbundssordförande för Assyriska ungdomsförbundet, Emelie Mire Åsell som varit engagerad inom RFSL och nu arbetar på MUCF. Samtalet leddes även av Josephine Bladh som är en helt utomordentlig moderator.

Panelsamtalet som sådant var riktigt bra och om du inte var på plats så missade du något, men fick mig också att fundera. Det var så många gånger som någon av de andra panelisterna sa något som jag gärna hade hakat på, men inte gjorde det eftersom att formen inte riktigt tillåter för det hela. Det finns hela tiden fler förberedda frågor som på olika sätt ska forma helhet och alla har lite olika ingångar som ska få sitt utrymme. Det blir som att ett gäng individer råkar göra något självständigt samtidigt.

Vi passade också på att diskutera panelsamtalets funktion på vägen mot bussen och det sammanhang som kändes som att formen lämpar sig bäst är om du ska skaffa dig en bred bild av ett område som du är relativt oinsatt i. Fler personer medgör fler vinklar och därmed en stabilare bas att bygga kunskap på senare. Men jag tror, att inte ens där är formen särskilt attraktiv. Jag tror att det i det läget, och alla andra lägen där något tänker arrangera en panel, passar sig bättre att köra flera korta föreläsningar. På sin höjd kan ett samtal ske efteråt där alla kommenterar varandras utläggning. Det skulle innebära att en koncentrerad dos av varje deltagares kompetens delas ut, istället för den utspädda variant som bryter flowet när varje utläggning får stå för sig själv.

Men jag blir mer än gärna motbevisad. Om du varit på ett panelsamtal där du känt att det varit exakt rätt form för detsamma så vill jag att du hör av dig. För det skulle kännas så dystert om jag hade rätt, med tanke på hur många paneler som anordnas konstant.

Tjarls Metzmaa

PS och om du ändå vill anordna en panel så är framförallt Beatrice Högå hos oss på Styrelsepost en fena på att moderera, läs en av hennes referenser här. DS